menu

Wielkanocny warsztat czekolady

Pierwszaki po raz kolejny doświadczyły nowych emocji i wrażeń podczas wielkanocnego warsztatu czekolady w "Manufakturze Dzikiej Czekolady" w Nowinach.

Pan Arkadiusz Dziczek podzielił się z uczniami kl. IB tajemnicą tworzenia prawdziwej czekolady zgłębioną w Meksyku. Zainteresował dzieci kulturą i tradycją kraju Azteków, przywdziewając przywiezione z wyprawy szaty obrzędowe i prezentując kolorowe tkaniny tamtego regionu. Dzieci przeszły trudną i wymagającą "czekoladową drogę": począwszy od obejrzenia na fotografiach drzew kakaowca, poprzez prażenie jego ziaren, obieranie ich, miażdżenie na kamieniu, gotowanie z tajemnymi składnikami, temperowanie i wylewanie do form- wszystko to pod okiem Mistrza...W tzw. "międzyczasie" był oczywiście czas na testowanie, smakowanie czekolad z różnymi dodatkami...ujmując krótko- doświadczenie "palce lizać". Każdy wykonał swoją tabliczkę czekolady, zdobył poziom wtajemniczenia fascynującego świata czekolady i zabrał ze sobą niezapomniane wrażenia, pełne tajemnej czekoladowej wiedzy i mnóstwo radości z tworzenia słodkości.