Dnia 12 grudnia uczniowie klasy 2a i 3c mieli okazję zgłębić tajniki pracy manufaktury Dzika Czekolada, której założycielem jest wielki pasjonat czekolady pan Arkadiusz Dziczek.
Pan Arek opowiedział dzieciom o swoich ciekawych podróżach, które zainspirowały go do poszukiwań odpowiedzi na pytanie, czy jest możliwie przygotowanie w domu prawdziwej czekolady?! Dowiedzieliśmy się, że tak! Jednak nie jest to takie proste … Czekolada rzemieślnicza powstaje z naturalnych składników i wykonuje się ją ręcznie. Dzieci miały okazję samodzielnie rozłupać ziarna kakaowca, a następnie je utrzeć. W dalszej kolejności mali smakosze poznali pozostałe składniki wchodzące w skład czekolady. Jednak największą radość sprawiło dzieciom zdobienie czekoladek naturalnymi, wyśmienicie pachnącymi dodatkami tj. suszone maliny, orzechy, pistacje, mięta. Nie obyło się też bez degustacji mlecznej, pitnej czekolady, której dzieciom Pan Arek nie żałował! Warsztaty okazały się nie tylko czekoladową ucztą, ale przede wszystkim świetną zabawą i ciekawą nauką dla naszych uczniów.