25.11.2024 klasa 3a odwiedziła wspaniałe miejsce. Mieliśmy zaszczyt zwiedzać jedną z najbardziej znanych fabryk w Polsce, OSM "Piątnica" w Ostrołęce.
Kierowana przez Zbigniewa Kalinowskiego firma, z niewielkiej prowincjonalnej mleczarni przeobraziła się w trzecią największą spółdzielnią mleczarską w kraju pod względem sprzedaży. Obecnie wyroby Spółdzielni należą do najczęściej wybieranych produktów konsumenckich w kraju, a marka Piątnica w 2024r. znalazła się wśród 5 najsilniejszych polskich marek.
Zakład budzi zachwyt nowoczesnością. Większość produkcji jest zrobotyzowana. Maszyny samodzielnie "wydmuchują" butelki, kleją etykiety, napełniają, zakręcają i pakują gotowe produkty w paczki. Ludzie jedynie nadzorują pracę urządzeń i przewożą spakowane towary do magazynu. Przerabia się tutaj pół miliona litrów mleka dziennie i przerabia je na jogurty, serki homogenizowane, śmietanę, mleko i serwatkę w proszku oraz masło.
Zakład bardzo dba o czystość, dlatego cała nasza grupa musiała przebrać się w specjalną odzież ochronną. Mleko, zanim zostaje przyjęte, przechodzi badania w laboratorium. Na terenie zakładu nie wolno robić zdjęć ze względu na tajniki receptur i technologii, ale to, co widzieliśmy, z pewnością zostanie w naszej pamięci. Ukoronowaniem zwiedzania było zaproszenie na wspaniałą mleczną ucztę, pełną jogurtów, serków i koktaili owocowych. Gdy grupa ze smakiem zajadała, towarzyszący nam w zwiedzaniu inżynierowie odpowiadali na ostatnie pytania dotyczące produktów, tworzenia etykiet, pomysłów na nowe smaki.
Wróciliśmy pełni zachwytu, wrażeń, ale i ogromnej praktycznej wiedzy na temat przetwórstwa mleka. Zakład tylko w drodze wyjątku zorganizował pokaz dla naszej klasy, dlatego jesteśmy ogromnie wdzięczni mamie naszej uczennicy, Pani Agnieszce Lendo-Kowalewskiej, za umożliwienie nam zwiedzania.
Być może wycieczka zainspiruje niektórych uczniów do obrania podobnej ścieżki zawodowej w przyszłości?
Wychowawca
Beata Podgórska
Zakład budzi zachwyt nowoczesnością. Większość produkcji jest zrobotyzowana. Maszyny samodzielnie "wydmuchują" butelki, kleją etykiety, napełniają, zakręcają i pakują gotowe produkty w paczki. Ludzie jedynie nadzorują pracę urządzeń i przewożą spakowane towary do magazynu. Przerabia się tutaj pół miliona litrów mleka dziennie i przerabia je na jogurty, serki homogenizowane, śmietanę, mleko i serwatkę w proszku oraz masło.
Zakład bardzo dba o czystość, dlatego cała nasza grupa musiała przebrać się w specjalną odzież ochronną. Mleko, zanim zostaje przyjęte, przechodzi badania w laboratorium. Na terenie zakładu nie wolno robić zdjęć ze względu na tajniki receptur i technologii, ale to, co widzieliśmy, z pewnością zostanie w naszej pamięci. Ukoronowaniem zwiedzania było zaproszenie na wspaniałą mleczną ucztę, pełną jogurtów, serków i koktaili owocowych. Gdy grupa ze smakiem zajadała, towarzyszący nam w zwiedzaniu inżynierowie odpowiadali na ostatnie pytania dotyczące produktów, tworzenia etykiet, pomysłów na nowe smaki.
Wróciliśmy pełni zachwytu, wrażeń, ale i ogromnej praktycznej wiedzy na temat przetwórstwa mleka. Zakład tylko w drodze wyjątku zorganizował pokaz dla naszej klasy, dlatego jesteśmy ogromnie wdzięczni mamie naszej uczennicy, Pani Agnieszce Lendo-Kowalewskiej, za umożliwienie nam zwiedzania.
Być może wycieczka zainspiruje niektórych uczniów do obrania podobnej ścieżki zawodowej w przyszłości?
Wychowawca
Beata Podgórska